De beugels

De actieve behandeling, dus het daadwerkelijk rechtzetten van je tanden, kiezen en kaken gebeurt met behulp van beugels. Er zijn 2 beugeltypes: de uitneembare beugel en de vaste beugel (ook wel slotjes- of plaatjesbeugel genoemd). Beide beugeltypes zijn in vele variaties te vinden. Het is vaak nodig om tijdens een behandeling verschillende beugels te gebruiken.

Er is geen beugel die alles kan!

Hieronder vind je een korte uitleg over de meest gebruikte beugels in onze praktijk. Bij het plaatsen van de beugel krijgt iedere patiënt natuurlijk een uitgebreide uitleg.

Het is heel belangrijk om de beugel goed te dragen, want als je de beugel slecht of niet draagt dan werkt de beugel niet en duurt de behandeling veel langer of is zelfs zinloos.

■ De activator (“blokbeugel”)
■ De headgear (“buitenbeugel”)
■ De vaste beugel (“slotjesbeugel”)

De activator (“blokbeugel”)

De activator is een apparaat dat uit een boven- en onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. De bedoeling is dat de groei van je boven- en onderkaak worden beïnvloed. Na een tijdje zullen je kaken beter op elkaar gaan passen en zul je je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken.

Om de activator te maken moeten eerst afdrukken en een bijzondere wasbeet gemaakt worden waarna het orthodontisch laboratorium de activator maakt.

De headgear (“buitenbeugel”)

De buitenbeugel is een uitneembare beugel met 2 functies.

Door de kracht wordt de voorwaarste groei van de bovenkaak tegen gehouden, terwijl de onderkaak onbelemmerd kan doorgroeien. Ook worden de kiezen waar de bandjes op zitten naar achteren verplaatst of wordt voorkomen dat ze naar voren komen.

De headgear zit vast aan metalen bandjes (ringetjes) op de achterste kiezen in de bovenkaak. Via een nekband of pet wordt de benodigde kracht op het gebit uitgeoefend.

De vaste beugel (“slotjesbeugel”)

De vaste beugel is een beugel die elke tand of kies (elementen) afzonderlijk in alle richtingen kan verplaatsen.

Op elke element wordt een bracket (slotje) met een speciale “tandlijm” geplakt. Soms worden er om de laatste kiezen ook bandjes geplaatst. Door deze brackets en bandjes wordt een soort van “geheugen”draad aangebracht die de elementen in een bepaalde richting duwt of trekt. Ongeveer eens in de 4-6 weken komt er een nieuwe draad in.

Soms moet je ook nog elastieken bij de vaste beugel dragen, dit is om de boven- en onderelementen goed op elkaar af te stemmen.

Na het plaatsen van de brackets en na elke nieuwe draad zullen je tanden en kiezen een paar dagen een beetje gevoelig zijn.

Het is heel belangrijk om je tanden en kiezen goed te poetsen want er blijven gemakkelijker etensresten achter de brackets zitten die tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) kunnen veroorzaken. Ook zal je eet- en drink gewoonte aangepast moeten worden bij het dragen van je beugel.