fbpx

Beugel EHBO

Het kan natuurlijk gebeuren dat er iets mis is met je beugel. Als dit tijdens de openingstijden van de praktijk gebeurt kun je gelijk de praktijk bellen op 046- 452 53 48. De assistente zal je dan verder helpen. Buiten de openingstijden kun je bellen naar de Mondzorg Poli in Geleen op nummer 046- 3030360. Zij helpen je dan verder.
We geven je een paar tips om eenvoudige probleempjes met je beugel zelf te verhelpen.

De losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet veel pijn.

Oplossing: Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak. Neem de beugel altijd mee naar de praktijk.

Bij de vaste beugel is een elastiekje of draadje los.

Oplossing: Knip wat los zit of stoort af en maak zo spoedig mogelijk een afspraak.

Bij de vaste beugel is een plaatje (bracket) los.

Oplossing: Als je last van het plaatje hebt, kun je aan je ouder(s)/verzorger(s) vragen voorzichtig het elastiekje en het plaatje te verwijderen. Je kunt het plaatje ook bedekken met was of suikervrije kauwgom. Als je er geen last van hebt laat je het loszittende plaatje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het plaatje weer vast te laten zetten en vergeet niet de eventueel verwijderde bracket mee te nemen.

Bij de vaste beugel prikt iets in de wang of de tong.

Oplossing: Bedek het irriterende deel van de beugel met was of suikervrije kauwgom. Je mag het uiteinde er ook heel voorzichtig door je ouder(s)/ verzorger(s) vanaf laten knippen. Gebruik hiervoor een nagelknipper of een schaartje. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak.

Bij de vaste beugel is een bandje (ringetje) om een kies los.

Oplossing: Als je last hebt van het bandje kun je het met was of suikervrije kauwgom bedekken. Als je een elastiekje moet dragen wat aan dit bandje moet worden vastgemaakt, stop dan met het dragen van het elastiekje. Laat een loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het bandje weer vast te laten zetten.

Het bandje (ringetje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast hoort te zitten, zit los.

Oplossing: Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het bandje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Als het bandje erg los zit kun je het voorzichtig uit de mond nemen. Bewaar het bandje wel. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het bandje weer vast te laten zetten. Neem dan ook je buitenbeugel mee om te passen.

Mijn elastiekjes zijn op.

Oplossing: Je kunt ze van maandag t/m donderdag ophalen op de praktijk tussen 08.15 en 17.00 uur. Op vrijdag kan dit vanaf 08.15 uur tot 13.00 uur. Wanneer je niet in Sittard woont, kunnen we ze ook opsturen. Als je ons een e-mailbericht stuurt en daarin vermeldt om welke elastieken het gaat (staat op de voorkant van het zakje waar de elastiekjes inzitten), zullen we ze zo snel mogelijk verzenden.

Het draadje achter mijn tanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn.

Oplossing: Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor het maken van een afspraak om het te repareren.

Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong.

Oplossing: Bel de praktijk om het probleem op te lossen.