fbpx

Veel gestelde vragen

Wanneer mag de beugel eruit?

Het is volstrekt logisch dat deze vraag heel vaak gesteld wordt, je wil graag snel van de beugel af. Bij het eerste gesprek wordt een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen 2 tot 2,5 jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1mm per maand te verplaatsen. Bij enorme overbeten of zeer “ingewikkelde” gebitten kan de behandelduur langer zijn. Is het alleen een kwestie van “een paar tandjes rechtzetten” dan is de behandelduur korter. Toch is het van tevoren nooit precies te voorspellen hoelang de behandeling duurt. Het kan namelijk zo zijn dat de groei niet meezit of dat bijvoorbeeld de beugel niet volgens voorschrift gedragen wordt. Het laatste komt helaas nogal eens voor. De behandeling duurt dan langer of komt zelfs helemaal niet tot een goed einde. We doen er in ieder geval alles aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden.

Moet ik een beugel?

Soms is een beugelbehandeling nodig om schade aan gebit en kaken te voorkomen, maar in andere gevallen kan een beugel een scheef gebit rechtzetten. Een scheef gebit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan leiden tot problemen met kauwen of klachten met je tandvlees. Of misschien vind je je gebit niet mooi en lach je liever niet. Tijdens een eerste consult kijkt de orthodontist wat er aan de hand is en geven we een behandeladvies. Uiteindelijk bepaal je zelf of je een beugel neemt of niet.

Waarom kunnen de behandelingen niet altijd buiten schooltijd plaatsvinden?

Het merendeel van onze klanten bestaat uit schoolgaande jeugd. Het is daarom onmogelijk om afspraken buiten schooltijd te maken. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoeken aan de orthodontist. Veel ouders maken zich bij de start van de behandeling zorgen over het schoolverzuim ten gevolge van de orthodontische behandeling. In de praktijk blijkt dit erg mee te vallen, zeker wanneer de beugel eenmaal geplaatst is.

Mogen ouders/begeleiders mee de behandelruimte in?

Dat mag zeker.

Wanneer kan ik vragen over de behandeling stellen?

Dat kan altijd. De assistentes of orthodontist kunnen antwoord geven op bijna al je vragen.

Kan ik in de praktijk ook mijn tanden poetsen?

Speciaal voor onze patiënten beschikken wij over een ingerichte poetshoek. Hier kan iedereen die een afspraak heeft tanden poetsen voorafgaand aan de afspraak. Graag zelf een tandenborstel meenemen of vraag er één bij onze receptioniste. Tandpasta is aanwezig, mocht deze op zijn dan kun je dit melden bij de receptioniste

Doet een vaste beugel pijn?

De last die je van een beugel hebt, kan per persoon erg verschillen. Als je net een beugel hebt gekregen, kun je er vooral de eerste twee nachten best wel wat last van hebben. Eventueel kun je dan pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen (lees voor het gebruik de bijsluiter). Als je veel last van je tanden hebt met kauwen, kun je tijdelijk zacht voedsel eten (zoals brood zonder korst, pap en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meeste patiënten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet, heb je er daarna meestal weinig last meer van. Telkens als de orthodontist de beugel heeft bijgesteld, kunnen de tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn, maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je de beugel voor het eerst kreeg.

Wat doe ik als mijn beugel kapot is?

Gaat er iets kapot aan de beugel laat het ons dan zo snel mogelijk weten. We kijken dan of het nodig is dat je direct naar de praktijk komt of dat de reparatie een paar dagen kan wachten. In de tussentijd kun je het probleem wellicht zelf (tijdelijk) oplossen, zie hiervoor onze beugel EHBO. Soms kan de reparatie zelfs gewoon tot de volgende afspraak wachten. Breng de kapotte beugel of het losse bandje altijd mee en gooi het niet weg.

Doet het pijn als een vaste beugel eruit wordt gehaald?

Nee, daar voel je zelfs bijna niets van. Bij het eruit halen van een vaste beugel wordt met een speciale tang de metalen plaatjes die op de tanden zitten een klein beetje verbogen De lijm laat dan meteen los. Meestal is een vaste beugel eruit voor je er erg in hebt. De meeste tijd gaat zitten in het schoonmaken van de tanden en kiezen.

Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?

In principe kunnen beugelbehandelingen tot elke leeftijd worden gedaan. Bij volwassenen is het ook mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van gebit, tandvlees en kaakbot voldoende goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Bovendien kan een afwijkende stand van de kaken bij volwassenen niet meer met beugels worden gecorrigeerd, volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door de kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.

Ik moet een scriptie over beugels schrijven. Hoe kom ik aan afbeeldingen van beugels en zo?

Natuurlijk kun je voor je werkstuk of spreekbeurt plaatjes van de VvO-website uitprinten (zie www.orthodontist.nl) In de beugelgalerij kun je afbeeldingen van diverse beugels vinden. De werking van iedere beugel wordt er ook kort toegelicht. Je kunt ook kijken bij andere sites voor nog meer plaatjes en informatie over beugels. Als je zelf een beugel hebt, kun je ook bij de receptie folders en ander materiaal over beugels vragen. Als je werkstuk op de website van www.orthodontist.nl wordt geplaatst maak je kans op de Gouden Beugel Award.

Hoe wordt je orthodontist?

Om orthodontist te worden, moet je eerst tandheelkunde hebben gestudeerd. In Nederland kan dat aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De studie tandheelkunde duurt zes jaar. Hierna kun je aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen de specialistenopleiding tot orthodontist volgen. Dat is een vierjarige fulltime opleiding. Tijdens deze opleiding leert de orthodontist in opleiding om met allerlei soorten beugels te werken. Eerst leert hij/zij dat met behulp van speciale kunstkaken. Later leert hij/zij onder begeleiding de beugels bij ‘echte’ patiënten te plaatsen. In totaal moet je dus minstens tien jaar aan de universiteit studeren voordat je orthodontist bent.